Ο σοκαμός σοκ λόγος είναι για να πάρει πολύ πιο ακριβό

Κακά νέα για τους λάτρεις του σολομού: η τιμή του δημοφιλούς ψαριού ανεβαίνει.

“Οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για τον σολομό στο μέλλον από ό, τι έχουν κάνει μέχρι τώρα”, δήλωσε ο Paul Aandahl, αναλυτής στο Νορβηγικό Συμβούλιο Θαλασσινών, στο Bloomberg News.

Ο λόγος για την αύξηση των τιμών είναι μια συρροή παραγόντων, μεταξύ των οποίων η εκδήλωση θαλάσσιων ψειρών στις εκμεταλλεύσεις σολομού της Νορβηγίας. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή σολομού στη Νορβηγία – η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ψαριών παγκοσμίως – αναμένεται να μειωθεί κατά 5% κατά το πρώτο μέρος του 2016.

Το άλμα στην τιμή είναι αρκετά εκπληκτικό. Από τον Οκτώβριο, το κόστος του νορβηγικού σολομού που εξάγεται σε άλλες χώρες αυξήθηκε κατά 53% στα 3,25 δολάρια ανά λίβρα – η υψηλότερη τιμή σε τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι τιμές αυτές αναμένεται να φτάσουν τα 5,30 δολάρια ανά λίβρα φέτος και τα 5,50 δολάρια ανά λίβρα μέχρι το 2017, σύμφωνα με τον Kolbjiorn Giskeodegard, ανώτερο αναλυτή της Nordea, μιας εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Και αν η Νορβηγία αυξήσει τις τιμές της, τότε θα ακολουθήσουν και άλλα έθνη παραγωγής σολομού – όπως η Χιλή, η Σκωτία και οι ΗΠΑ.

Θυμηθείτε, αυτό είναι που οι χονδρέμποροι πληρώνουν? η αύξηση θα χτυπήσει τον καταναλωτή όταν εμφανίζεται ακριβότερος σολομός στα παντοπωλεία, στα εστιατόρια και στις αρθρώσεις sushi. Σε ορισμένες περιοχές, η τιμή έχει ήδη αναρριχηθεί. Ο Bobby Unwin, ένας ιχθυοπώλης στο Λονδίνο, είπε στο Bloomberg ότι αύξησε τις τιμές του σε πελάτες από 3% σε 4% τους τελευταίους μήνες.

Ο Paul Aandahl, με το Νορβηγικό Συμβούλιο για τα θαλασσινά, δεν αναμένει αύξηση της παραγωγής – και επομένως ανακούφιση από την τιμή του σολομού – τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.

Το σοκ αυτοκόλλητο θα είναι ιδιαίτερα σκληρό, επειδή σολομός ήταν τόσο φθηνή τελευταία. Πέρυσι, η Νορβηγία εξήγαγε το μεγαλύτερο σολομό ποτέ, επεσήμανε το Bloomberg. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σε ισχύ την απαγόρευση των εξαγωγών προς τη Ρωσία λόγω της δραστηριότητάς της στην Ουκρανία. Αυτό σήμαινε ότι ένα έθνος περίπου 145 εκατομμυρίων ανθρώπων δεν ήταν σε θέση να αγοράσει σολομό από τη Νορβηγία, πλημμυρίζοντας τόσο την Ευρώπη όσο και τις Η.Π.Α. με δεκάδες χιλιάδες τόνους φτηνού σολομού, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η όρεξη του κοινού. “Οι τιμές στις βασικές ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές σολομού μειώθηκαν κατά 10-20% το 2015, κυρίως λόγω της μαζικής υπερπροσφοράς”, ανέφερε ο Giskeododegard.

Μια εναλλακτική λύση για τον σολομό είναι ο αρκτικός χαρακτήρας για τη γεύση και την υφή του, αν και η διαφορά τιμής μπορεί να είναι αμελητέα. Άλλα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3-το λιπαρό οξύ που βοηθάει στον σολομό να είναι μια υγιεινή επιλογή – είναι το σκουμπρί, η πέστροφα, η ρέγγα, ο τόνος και η σαρδέλα, μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε Delish για Ίνσταγκραμ.