[ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΗ] Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι μπανάνες εξαφανίζονται

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 2 Δεκεμβρίου 2015 στις 11:15 π.μ..

Μια νέα μελέτη επιβεβαίωσε ότι οι μπανάνες, τα αγαπημένα φρούτα του κόσμου, στην πραγματικότητα εξαφανίζονται. Το αποτέλεσμα, που δημοσιεύθηκε στο PLOS Παθογόνα, αποκαλύπτουν ότι ο Τροπικός Αγώνας 4 (TR4) είναι ένας κλώνος της νόσου του Παναμά και ότι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν μέχρι σήμερα στην καροτίνη έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές.

“Γνωρίζουμε ότι η προέλευση του [Tropical Race 4] είναι στην Ινδονησία και ότι εξαπλώνεται από εκεί, πιθανότατα πρώτα στην Ταϊβάν και έπειτα στην Κίνα και την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ασία”, δήλωσε ο Gert Kema, ειδικός στην μπανάνα στο Πανεπιστήμιο και Κέντρο Ερευνών Wageningen , ο οποίος συνυπέγραψε τη μελέτη, είπε στους Χαλαζίας. Τώρα ο θανατηφόρος μύκητας έχει εξαπλωθεί στο Πακιστάν, το Λίβανο, την Ιορδανία, το Ομάν, τη Μοζαμβίκη και το βορειοανατολικό Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.

Ενώ έχουμε λίγο χρόνο πριν είμαστε τελείως χωρίς τροπικά φρούτα, όταν η ασθένεια φτάσει στη ρίζα των φυτών, είναι βασικά το παιχνίδι πάνω από. Χαλαζίας αναφέρει ότι η Ταϊβάν τώρα εξάγει μόνο 2 τοις εκατό από ό, τι είχε χρησιμοποιηθεί στη δεκαετία του 1960, όταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το TR4. Όπως και η μπανάνα Gros Michel πριν από αυτό, το Cavendish είναι επιρρεπές σε μια μυκητιακή κατάπαυση. Αυτό απειλεί το παγκόσμιο εμπόριο μπανανών ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων – και η καραμέλα μας μοιράζεται μπανάνα.

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ: 28 Ιουλίου 2015 στις 6:26 μ.μ..

Οι μπανάνες βρίσκονται σε μεγάλο πρόβλημα. Ενώ τα αγαπημένα φρούτα παραμένουν τόσο δημοφιλή όσο ποτέ, οι καλλιέργειες της σε όλο τον κόσμο έχουν χτυπήσει με μολυσματικό μύκητα και η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη.

Το είδος Cavendish της μπανάνας, το οποίο εισήχθη το 1965, είναι σήμερα η κύρια εξαγωγή μπανάνας στον κόσμο. Και καταστρέφεται εντελώς από την τροπική φυλή 4, μυκητιακή νόσος που ξεκίνησε στη Μαλαισία το 1990 και από τότε εξαπλώθηκε στη Νοτιοανατολική Ασία, την Αυστραλία και τελικά την Αφρική το 2013.

Πιστέψτε το ή όχι, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένας μύκητας έχει σκουπίσει ένα ολόκληρο είδος από τα λαμπερά κίτρινα φρούτα. Μέχρι το 1965, τα είδη της μπανάνας του Gros Michel, που διήρκησαν περισσότερο, ήταν πιο ανθεκτικά και δεν χρειάστηκαν τεχνητή ωρίμανση, εξαλείφθηκαν μετά από αυτό που ονομάστηκε νόσος του Παναμά, ένα διαφορετικό στέλεχος παρόμοιας μυκητιακής νόσου εξάλειψε την εμπορική μπανάνα στον κόσμο φυτείες.

εικόνα

Μετά από αυτό, ο κλάδος εξέτασε μια νέα έκδοση της καλλιέργειας, εγκαταλείποντας την κατώτερη Cavendish ως την μόνη εναλλακτική λύση. Στη συνέχεια κλωνοποιήθηκε και καλλιεργήθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθιστώντας το μοναδικό είδος (γνωστό και ως μονοκαλλιέργεια) εξαιρετικά ευαίσθητο στη διάδοση της λοίμωξης – όταν ένα φυτό χτυπηθεί με τον μύκητα, όλα έχουν πρόβλημα. Ως αποτέλεσμα, αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα από 50 χρόνια πριν. Και επηρεάζει τα μέσα διαβίωσης – από την επισιτιστική ασφάλεια μέχρι το εισόδημα – πάνω από 100 εκατομμύρια άτομα.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ότι ο μύκητας παραμένει στο έδαφος. Επηρεάζει το αγγειακό σύστημα του φυτού και εμποδίζει το να συλλέγει νερό από το έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος για να το αφαιρέσετε είναι να κάψετε τις φυτείες μπανάνας στο έδαφος και, στη συνέχεια, να αρχίσετε νωπές σε μια νέα θέση με ένα νέο είδος καλλιέργειας μπανάνας. Η ασθένεια εξαπλώνεται επειδή οι κακές πρακτικές της δεκαετίας του 1960 εξακολουθούν να ισχύουν.

“Δεν μπορεί να εξαλειφθεί αλλά μπορεί να περιοριστεί εάν τεθεί σε εφαρμογή ένα ευρύ φάσμα ισχυρών προληπτικών και μετριαστικών πρωτοβουλιών”, δήλωσε στο CNN ο Joao Augusto, παθολογοανατόμος του φυτού. “Σε χώρες όπου η ασθένεια είναι ενδημική, οι καλλιεργητές έχουν μάθει να ζουν μαζί της”.

εικόνα

Ενώ υπάρχουν άλλα είδη μπανάνας για να στηρίζονται οι χώρες, η απόδοση δεν είναι πολύ κοντά σε αυτή των Cavendish. Επιπλέον, η ασθένεια αρχίζει να εισέρχεται στις καλλιέργειες των τοπικών ποικιλιών.

Η μόνη μας ελπίδα είναι ότι ο καλλιεργητής δεν ρίχνει την πετσέτα αλλά αντίθετα κάνει θετικές αλλαγές στις γεωργικές πρακτικές τους και διατηρεί τη βιομηχανία ζωντανή. Εν τω μεταξύ, θα μπορούσαμε να σας προτείνουμε να αξιοποιήσετε πλήρως το φρούτο που αγαπάτε, ενώ είναι ακόμα μαζί μας. Ίσως να κάνετε μια κατάλληλη κατεψυγμένη έκδοση το καλοκαίρι, ένα κλασσικό σπάσιμο μπανάνας ή ακόμα και να τρώτε μια μπανάνα για το πρωινό.

Ακολουθήστε Delish για Ίνσταγκραμ.