Η μεγάλη διαφορά μεταξύ σόδα ψησίματος και σκόνης ψησίματος που κανείς δεν σας είπε

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί μερικές συνταγές απαιτούν μαγειρική σόδα, άλλες για τη σκόνη ψησίματος, και μερικές και για τις δύο; Είχα πολλούς φίλους και συναδέλφους, ακόμα, με ρωτήστε τη διαφορά. Με την πρώτη ματιά φαίνονται τόσο όμοια. Είναι παρόμοια στην εμφάνιση και μπορούν εύκολα να συγχέονται μεταξύ τους αλλά και τα δοχεία τους είναι και τα δύο πορτοκαλί. Προσπαθούσαν να μας εξαπατήσουν κάνοντας αυτό, είμαι σίγουρος γι ‘αυτό. Ωστόσο, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των δύο γι ‘αυτό ας πάμε κάτω στην νιτρινοθραύστη επιστήμη όλων αυτών.

Η σόδα ψησίματος και η σκόνη ψησίματος είναι και τα δύο ταγμένα, επομένως στο ψήσιμο χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πράγματα να ανεβαίνουν. Αντιδρούν με άλλα συστατικά για να δημιουργήσουν ένα αέριο που κυριολεκτικά ανυψώνει τα ψημένα μας προϊόντα.

Η σόδα ψησίματος, χημικά γνωστή ως όξινο ανθρακικό νάτριο, πρέπει να αναμιχθεί με ένα οξύ για να δουλέψει. Έτσι θα δείτε συχνά μαγειρική σόδα σε μια συνταγή που απαιτεί λεμόνια, σοκολάτα, ή βουτυρόγαλα. Το οξύ σε αυτά τα συστατικά ενεργοποιεί τη μαγειρική σόδα προκαλώντας το αέριο να κάνει κάτι.

Η σκόνη ψησίματος, από την άλλη πλευρά, δεν χρειάζεται να λειτουργήσει οξύ επειδή το οξύ είναι ήδη αναμεμιγμένο. Η σκόνη ψησίματος είναι στην πραγματικότητα ένα μείγμα διττανθρακικού νατρίου και ενός οξέος, συνήθως μαγειρικής σόδα και κρέμας τρυγίας. Η θερμότητα είναι το μόνο που απαιτείται για να ενεργοποιηθεί η σκόνη ψησίματος. Επειδή η θερμότητα είναι το ενεργοποιητικό σύνθημα, είναι καλό να ανακατεύουμε ζύμες και κτυπήματα μπροστά από το χρόνο που έχουν σκόνη ψησίματος σε αυτά, ενώ οι ζύμες και οι κτυπήματα που έχουν μαγειρική σόδα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αμέσως. Μόλις το οξύ και η σόδα αναμειχθούν, αρχίζει να λειτουργεί και αν αφήσετε το κτύπημα σας να καθίσει για πολύ καιρό η σόδα ψησίματος θα εξασθενίσει, έχοντας ήδη απορροφήσει όλη την οξύτητα στο κτύπημα.

Γιατί λοιπόν κάποιοι καλούν και τους δύο; Μερικές συνταγές, όπως και στις κρέπες βουτυρογάλακτος, θέλετε μια ωραία αντίθεση. Αν χρησιμοποιούσατε μόνο τη σόδα ψησίματος, θα χρησιμοποιούσε όλη την οξύτητα του βουτυρογάλακτος και θα χάνατε τη γεύση στο τελικό προϊόν. Εάν προσθέσετε σκόνη ψησίματος εκτός από τη σόδα ψησίματος, θα έχετε να κρατήσετε μερικά από το οξύ και ως εκ τούτου την αρμονία σας. Η σόδα ψησίματος προσθέτει επίσης χρώμα στα ψημένα προϊόντα και γι ‘αυτό δεν θέλετε μόνο να χρησιμοποιήσετε τη σκόνη ψησίματος. Λαμβάνοντας τη μαγειρική σόδα από μια συνταγή που την απαιτεί θα έχει ως αποτέλεσμα μια καταθλιπτική και απαλή χρωματισμένη θεραπεία που κανείς δεν θέλει να φάει. Χρησιμοποιώντας και τις δύο σε μια συνταγή είναι επίσης ωραίο για μικρότερες παρτίδες επειδή πάρα πολύ σόδα ψησίματος σε μια συνταγή μπορεί να κάνει γεύση σαν σαπούνι, χρησιμοποιώντας και τα δύο θα κρατήσει αυτό από συμβαίνει, ενώ παράλληλα σας δίνει το ύψος που επιθυμείτε.

Τώρα, πηγαίνετε και ψήστε ατρόμητα!

Ακολουθήστε Delish στο Instagram.