8 απίστευτα πράγματα που δεν γνωρίζατε ποτέ για τα αυγά

Ποιος δεν αρέσει τα αυγά; Οι μαγειρεμένοι στο σπίτι δημοσιεύουν τα πολυαναμενόμενα Boomerangs για να γιορτάσουν τον τεμαχισμό στην πρώτη τους τέλεια ροδάκινο. Σύνολο 30 θιασώτες μπαίνουν σε παλαιό φιλικό αυγό. Οι αρχιμαγείρηδες Michelin με πρωταγωνιστές στο γαλλικό στυλ με χαβιάρι και φρέσκα σχοινιά. Το 2014, ο Michael Ruhlman απέκτησε ραψωδία για το ταπεινό αυγό για 256 σελίδες στο βιβλίο του με έξυπνο τίτλο Αυγό.

Ξέρεις πώς σου αρέσει τα δικα σου αυγά. Αλλά εδώ είναι οκτώ πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για αυτό το σούπερ αστέρι της ημέρας.

εικόνα

Getty Images

1. Οι Αμερικανοί τρώνε πολλά αυγά.

Η κατανάλωση αμερικανικών αυγών ανήλθε σε 275 κατά κεφαλήν το 2017, κατά μέσο όρο πάνω από πέντε ανά άτομο την εβδομάδα. (Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους διαφορετικούς τρόπους που μπορείτε να ετοιμάσετε τα αυγά, για να μην αναφέρουμε τις πολλές χρήσεις τους στο ψήσιμο και άλλες συνταγές, δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο αριθμός τους αυξάνεται γρήγορα).

2. Είναι βασικά το τέλειο φαγητό.

Είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι σκεφτήκαμε ποτέ ότι τα αυγά δεν ήταν τίποτα άλλο παρά θρεπτικά δύναμη (σε βλέπουμε, τρομάξτε τη χοληστερόλη του 1980). Αυτά τα μικρά σφαίρα είναι γεμάτα με 6 γραμμάρια πρωτεΐνης (3 γραμμάρια στο λευκό, 3 γραμμάρια στον κρόκο), λουτεΐνη και ζεαξανθίνη για απότομη όραση, χολίνη για μακροζωία μνήμης και υγιή ακόρεστα λίπη όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για ένα άκρο top ticker.

Και ένα αυγό (όπως η ποικιλία ελεύθερης βοσκής από τα αυγά της Nellie) έχει μόλις 70 θερμίδες, που σημαίνει ότι αποκομίζετε τα οφέλη χωρίς διακινδυνεύοντας μια διόγκωση της κοιλιάς.

3. Οι ορνιθοί βάζουν εκατοντάδες αυγά το χρόνο.

Οι αναπαραγωγικοί κύκλοι των ορνίθων διαρκούν περίπου μια μέρα, που σημαίνει ότι βάζουν περίπου ένα αυγό ανά 24ωρο. Η μέση όρνιθα θα βάλει περισσότερα από 500 αυγά σε μια ζωή, τα περισσότερα από αυτά κατά τη διάρκεια μιας πολυάσχολης διετούς περιόδου στην κύρια γονιμότητά της.

Αλλά υπάρχουν θαυμαστά μωρά: Μια 17χρονη βρετανική κότα ονόματι Victoria εξέπληξε τον ιδιοκτήτη της το 2013 με την τοποθέτηση δύο τέλεια αυγά – για πρώτη φορά από το Y2K!

4. Οι Αμερικανοί ψύχουν αυγά – αλλά άλλες χώρες δεν το κάνουν.

Εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, τα αυγά αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου. Γιατί λοιπόν εμείς οι Αμερικανοί τους κάλτσαμε στο ψυγείο; Επειδή η FDA ορίζει ότι όλοι οι μεγάλοι παραγωγοί αυγών πλένουν τα αυγά τους πριν τα πουλήσουν για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από σαλμονέλα.

Ωστόσο, το πλύσιμο των αυγών ξεπλένει επίσης τη λεπτή επιδερμίδα που τα προστατεύει από άλλα βακτήρια που εισχωρούν στο κέλυφος. Έτσι τα αμερικανικά αυγά πρέπει παραμένει ψύχεται αργότερα για να εξασφαλιστεί φρεσκάδα. (Στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι στην πραγματικότητα παράνομη η πλύση των αυγών.)

Τα καλά νέα: Μόλις πάρετε τα αυγά σας από το σούπερ μάρκετ, θα κρατηθούν στο ψυγείο για ένα μήνα.

5. Το χρώμα του κρόκου έχει να κάνει με τη διατροφή.

Το χρώμα του κρόκου αυγού σας καθορίζεται από τη διατροφή της κότας που το έβαλε. Οι κρόνοι μπορούν να κυμαίνονται από χρώμα από ανοιχτό κίτρινο έως βαθύ πορτοκαλί, ανάλογα με τη δίαιτα της όρνιθας που το έβαλε. Οι όρνιθες που τρώνε τροφή πλούσια σε ξανθοφύλλη έχουν το πιο έντονο χρώμα. Οι δίαιτες πλούσιες σε κίτρινο αλεύρι καλαμποκιού ή αλφάλφα αποδίδουν μέτρια κίτρινα κρόκους και οι όρνιθες σε δίαιτες που περιέχουν κυρίως σιτάρι ή κριθάρι παράγουν αυγά με χλωμό κρόκο.

6. Τα αυγά ταιριάζουν με τις κότες τους.

Το χρώμα των κελυφών των αυγών σας καθορίζεται από τη φυλή της κότας που την παρήγαγε. Τα λευκά αυγά τοποθετούνται από φυλές όπως οι Leghorns, ενώ τα καστανά αυγά προέρχονται από φυλές όπως το Orpingtons. Υπάρχει ακόμη και μια ράτσα κοτόπουλου που ονομάζεται Olive Egger που θέτει – το μαντέψατε – ελαιόχρωμα αυγά.

7. Η ζωή βρίσκει έναν τρόπο.

Πάντα συναντήσατε ένα αυγό με δύο κρόκους στο κουτί σας; Τυχερέ! Οι “διπλοί κροκοί” δημιουργούνται όταν μια κότα (συνήθως μια νεαρή παλέτα) ωοθυλακεί δύο φορές γρήγορα, και υπάρχει μόνο 1 στις 1.000 πιθανότητες να βρει ένα. Ίσως βρείτε και περισσότερους από δύο κρόκους – το ρεκόρ είναι εννέα σε ένα ενιαίο κέλυφος.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι διπλοί κόνδυλοι είναι ένας δείκτης γονιμότητας. Απλά γνωρίζουμε ότι κάνουν για ένα εξαιρετικά νόστιμο κούρνι.

8. … αλλά όχι αυτό το είδος ζωής.

Όχι, δεν πρόκειται ποτέ να σπάσετε ένα αυγό και να εκτοξεύσετε ένα ζωντανό. Προκειμένου ο κρόκος να γίνει γκόμενα, το αυγό πρέπει να γονιμοποιηθεί από έναν κόκορα. Τα αυγά που βρίσκετε στο μπακάλικο δεν έχουν δει καμία αστεία επιχείρηση – έτσι το μόνο πράγμα που θα βρείτε όταν χωρίσετε το κέλυφος είναι ένα καθαρό λευκό και αυτός ο ηλιόλουστος κίτρινος κρόκος. Υπόσχεση.

Ακολουθήστε Delish στο Instagram.