Πικάντικο φαγητό με κάνει πραγματικά καυλιάρης

Αν με κοιτούσατε, ένας σούπερ ωχρός εβραϊκός Ashkenazi από το Gravesend, Μπρούκλιν, πιθανόν να υποθέσετε ότι τα γεύματά μου ήταν αρκετά – μίσος να το πω – βασικό. Bland, ακόμη. Αλλά η πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.

Λατρεύω τα πικάντικα τρόφιμα – αγαπώ ακόμη και τα πικάντικα κοκτέιλ.

Δεν μεγάλωσα έτσι. Δεν είχαμε πάρει πολύ wilder από τις θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινου πιπέρι στην πίτσα μας. Αλλά καθώς ξεκίνησα μόνος μου και δοκιμάσαμε νέα και διαφορετικά τρόφιμα, ανακάλυψα ότι είχα πολύ συγκεκριμένες γευστικές κλίσεις. Τα αλμυρά και τα πικάντικα θα χτυπήσουν τα γλυκά κάθε φορά.

Είμαι οπαδός του μπαχαρικού που προσθέτει γεύση, όχι απλά κραυγαλέα θερμότητα – οι άνθρωποι που dabeabi στο σούσι τους ή χρησιμοποιούν υπερβολική ζεστή σάλτσα δεν είναι απαραιτήτως λάτρεις του μπαχαρικού, τόσο θερμότητα. Και ενώ η θερμότητα είναι καταπληκτική, υπάρχει μια πιο στρωμένη ουσία που περιμένω.

Έχουν γίνει μελέτες ότι η απόλαυση των πικάντικων τροφών προκαλεί ενδορφίνες αίσθησης της ευχαρίστησης. Μπορούν ακόμη και να σας κάνουν καλύτερο στο κρεβάτι. Το απολαμβάνουμε, έχουμε ευχαρίστηση από αυτό, και θέλουμε περισσότερα από αυτό. Ξέρω ότι το κάνω. Το Spice προσφέρει μια περιπέτεια που αναζητά συγκινήσεις και νομίζω ότι γι ‘αυτό είμαι ελκυσμένος σε αυτό.

Αλλά το βλέπω και ως μια συγκεκριμένη μορφή σεξουαλικής έλξης. Επιδιώκουμε – και να απολαύσουμε – τον τρόπο με τον οποίο κυριαρχεί το μπαχαρικό. Υπάρχει ένα σημείο όταν το φαγητό χτυπά τα χείλη μας: Τα χείλη μας φουσκώνουν και ερυθρώνουν, τα μάγουλά μας μπορεί να ξεπλύνουν, μπορούμε να σπάσουμε σε ιδρώτα. Είναι μια αντίδραση στην καψαϊκίνη, και είναι πολύ σεξουαλική. Και πολύ εθιστική.

Και έτσι, έχω τον εθισμό. Αυτό συνέβη με λίγους τρόπους. Δοκίμασα ταϊλανδέζικα τρόφιμα για πρώτη φορά όταν ήμουν στο κολέγιο και ανακάλυψα ότι ήμουν πολύ ελκυστική για τα μακαρόνια του Pad Kee Mao – όπως οι Αμερικανοί το ονόμαζαν, τα νούγιες του ρυζιού που είχαν σοταριστεί με τις τσίλι και το βασιλικό. Ήταν πικάντικο. Αλλά ήθελα περισσότερο. Τελικά, δεν ήμουν ευτυχισμένος αν τα άκρα μου δεν είχαν απαθεί και η μύτη μου τρέχει μέχρι το τέλος του γεύματος. Ήθελα να αισθανθώ το κάψιμο. Και όσο περισσότερο ένιωθα, τόσο περισσότερο ήθελα να νιώθω. Υπάρχει ένα ορισμένο επίπεδο απευαισθητοποίησης σε επανειλημμένη έκθεση – ένας ξάδερφος οποιασδήποτε εθιστικής κατάστασης όπου, όσο περισσότερο έχετε, τόσο περισσότερο χρειάζεστε – και η αναζήτηση θερμότητας δεν αποτελεί εξαίρεση.

Μου αρέσει να σκέφτομαι την αγάπη μου για ζεστό φαγητό για να είμαι κάτι εσωτερικής προετοιμασίας – λαχταρούσε τη ζέστη και στη συνέχεια λαχταρούσε περισσότερο από αυτό. Τι είναι για μένα, ως άνθρωπος ή για κάποιον από εμάς που βρίσκουμε τι πρέπει να είναι μια αποστροφή και είναι ενεργοποιημένη από αυτό?

Για μένα, η θερμότητα δεν είναι ποτέ «σωστή» – είναι πάντα περισσότερο, περισσότερο, περισσότερο. Πρόσφατα, ένα ινδικό εστιατόριο άνοιξε κοντά μου στην γειτονιά μου στο Μπρούκλιν και είπα στον σερβιτόρο μας ότι ήθελα το πιάτο μου – τόσο πικάντικα μπορώ να κλάψω λίγο. Με γέλασε, μάλλον υποθέτοντας ότι εννοούσα “βασικά πικάντικα” – και πήγα να ετοιμάσω την παραγγελία μου. Είχε σοβαρή ζέστη. Αλλά του είπα ότι θα μπορούσα να πάρω περισσότερα, πολύ περισσότερο. Μου είπε την επόμενη φορά που έρχομαι, θα μου δώσει ένα πιάτο που σώζει μόνο για τον λαό του. Ήταν βασικά ερωτική.

Η ευχαρίστηση και ο πόνος λειτουργούν από κοινού σε όλους τους τομείς της ζωής μας και καθώς το φαγητό είναι μια τέτοια πηγή ευχαρίστησης από μόνη της, έχει νόημα ότι θα ξεπεράσει και εκεί. Και όπως συνεχίζω στην αναζήτηση μου – ρίχνοντας ψωμάκια σε κουβέρτα στη σάλτσα μαρινάρας (μην το χτυπήσετε μέχρι να το δοκιμάσετε, είναι νόστιμο), και τα κομμένα σε πράσινο chiles στα βασικά τα πάντα, από αυγά έως μπιφτέκια.

Συνεχίζω να ανεβαίνω το πικάντικο ante. Επειδή εξίσου με τον ενθουσιασμό για την αγκαλιά της θερμότητας και της δυσφορίας (και την εύρεση της ευχαρίστησης σε αυτήν) υπάρχει μια στιγμή όπου το έχετε υπομείνει. Και αισθάνεσαι εκπληρωμένος και όμως, όχι ακριβώς κορεσμένος.

Θέλεις περισσότερα.

Ακολουθήστε Delish στο Instagram.